De wijngebieden van Piemonte liggen voornamelijk in de uitlopers de Appenijnen, het gebergte dat in Italië van noord naar zuid loopt. De belangrijkste wijngebieden, de Langhede Roero en de Monferrato, zijn daar te vinden. Piemonte heeft, terwijl het qua omvang maar het 5e wijngebied van Italië is, wel het hoogste aantal DOC's en DOCG's van Italië, maar liefst 17 DOCG's en 42 DOC's. Piemonte kent daarbij een zeer grote variatie in druivensoorten en typen wijn: er zijn naar schatting nog zo'n 200 autochtone druivensoorten aanwezig, waarvan er een vijftigtal nog verbouwd wordt voor wijn. In de commerciële wijnbouw zijn zo'n 15 druivensoorten belangrijk. De wijnbouw is in Piemonte nog relatief kleinschallig gebleven, daardoor zijn er nog veel kleine familiebedrijven, waar kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. De beroemdste wijn uit Piemonte is zonder twijfel de Barolo, genoemd naar het gelijknamige stadje iets onder Alba. Twee derde van de wijnen van Piemonte is rood. De belangrijkste druif voor het maken van rode wijn is de Nebbiolo, het is de druif van de Barolo en de Barbaresco, de meest beroemde rode wijnen van Piemonte. De Nebbiolo is niet de meest aangeplante blauwe druif. Dat is de Barbera, gevolgd door de Dolcetto en de Brachetto. De onderliggende pagina's bevatten de meest bekende druivensoorten van Piemonte.

Wettelijke wijncategorieën

Om een goed beeld te verkrijgen tot welke categorie een wijn behoort, zijn er wettelijke bepalingen die gelden voor de hele wijnindustrie. Italië is lid van de EG en dus worden kwaliteit en herkomst van de wijnen naar de normen van de gemeenschap beschermd. Net als in andere Europese landen heeft het Franse reglement als model gediend; dat was er ook bijna drie decennia eerder. In Italië kwam de wijnwetgeving pas in 1963 tot stand. Deze wet ter bescherming van gecontroleerde herkomstbenamingen is in hoofdlijnen tot op heden geldig. De wijnproductie is verdeeld volgens Europese norm in twee klassen: tafelwijnen (Vini da Tavola) en kwaliteits- of DOC wijnen (Denominazione di Origine Controllata), die voortaan aan nauwkeurige bepalingen betreffende de samenstelling, de herkomst van de druiven, maar ook de wijnbereiding en de opvoeding waren onderworpen.

De onderstaande indeling is gemaakt volgens de VQPRD (Vino di Qualità Prodotto in a regione Delimitata) in de kwaliteitsaanduiding die men daar kent. Deze is :

DOCG | Denominazione di Origine Controllata e Garantita Allerhoogste kwaliteitsnorm : als  de DOC plus stringente maximale opbrengst per hectare. Wijnen moeten gekeurd worden door een commissie voordat ze gebotteld mogen worden. ( Verdeling | Piemonte 17 - heel Italië 73)

DOC  | Denominazione di origine controllata  Een na hoogste kwalificatie : wijn komt van speciaal stuk land. ( Verdeling | Piemonte 42 - heel Italië 332)

IGT  | Indicazione Geografica Typica de wijn komt uit een bepaald geografisch gebied. Niet meer en niet minder. Veelal zijn dit wijnen die om een of andere reden niet in aanmerking komen voor een DOC en kunnen daarom ook topwijnen zijn. Is niet voor Piemonte toepasbaar.

VdT  | Vino da Tavola eenvoudige wijnen op basisniveau. Is niet voor Piemonte toepasbaar.

Classico | kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en wordt dan gecombineerd met de streeknaam. Met deze term wordt het kerngebied van de DOC(G) aangeduid.

Riserva | kan worden gebruikt bij een DOC of DOCG wijn en geeft aan dat de wijn een verplichte rijpingsduur heeft gehad. Een wijn met classico of riserva op het etiket betekent over het algemeen ook een betere kwaliteit.

Superiore | wijn met een hoger alcoholgehalte dan het voorgeschreven minimum, wat soms duidt op een hogere kwaliteit. Soms een betere wijngaard, meestal een langere rijping voordat de wijn op de markt komt.

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
© 2013 - 2024 Barolo & More │Bijzondere wijnen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel